گروه خبري : مطالب جدید
تاريخ انتشار : 1396/05/07 - 21:39 كد :117
اهمیت روشنایی در محیط کار

به سایت مرکز طب کار، کار و سلامت خوش آمدید.

تامین نور کافی و مناسب در محل کار موجب میشود:

1.     میل و رغبت کار در افراد افزایش یابد.

2.     دقت عمل در کار بیشتر شود. 

3.     بازده کار افزایش یابد.

4.     قدرت بینایی فرد حفظ شود.

5.     خستگی کمتر شود.

6.     کار راحت تر و دقیق تر انجام شود.

7.     میزان حوادث کاری کاهش یابد.

اگرچه نور کافی برای محیط کار ضروریست، اما نور اضافی نیز مضراتی دارد. گاهی انجام کار ناچارا با تولید نور اضافی همراهست نظیر نور ناشی از کوره ها یا تابش بیش از حد نور خورشید. 

ویژگیهای روشنایی رضایت بخش

·        نور کافی باشد.

·        از نظر توزیع مطلوب باشد.

·        درخشندگی سطوح سبب خیرگی نشود.

·        سایه های مزاحم بوجود نیاید.

انواع روشنایی 1- طبیعی 2- مصنوعی

نور طبیعی

مهمترین منبع آن خورشید است. میزان روشنایی روز بر حسب محل جغرافیایی، فصل سال و شرایط هواشناسی تغییر میکند. روشنایی روز مشروط براینکه به مقدار کافی باشد، برنور مصنوعی برتری دارد. روشنایی طبیعی در محلهای کار سرپوشیده از طریق پنجره ها تامین میشود. بهترین نوع پنجره آن است که تا نزدیکی سقف ادامه داشته باشد. تعبیه پنجره هایی که به اندازه کافی نورگیر هستند، میتواند محیط کار را مطبوع و دلپذیر کند. درضمن نور لامپ نسبت به نور طبیعی خسته کننده تر است.  

برای استفاده بیشتر از نور آفتاب باید سقف کارگاه و دیگر سطوح منعکس کننده نور، به رنگ روشن باشد تا موجب انعکاس بهتر و افزایش بازده روشنایی شوند. اما در قسمتهای پایین که در دید مستقیم کارگر است باید از رنگهای بسیار روشن که موجب خیرگی میشود استفاده نشود. برای کم و زیاد کردن نور میتوان از کرکره یا مانند آن استفاده کرد. ایجاد روشنایی یکنواخت در تمام سالن کارگاه به نسبت مساحت پنجره به کف کارگاه بستگی دارد. این نسبت مساحت بسته به نوع دقیق یا معمولی بودن کار متفاوت است.

نور مصنوعی

در ساعات شب و مواقعی که استفاده از نور طبیعی در کارگاه ممکن یا کافی نیست، باید از روشنایی مصنوعی استفاده شود. نور مصنوعی باید تا حد امکان به روشنایی روز نزدیک باشد. باید در کلیه سطوح کار به طور یکنواخت توزیع شود تا از بوجود آمدن سایه یا زوایای تاریک جلوگیری شود. نباید باعث خیرگی یا بازتاب نور در سطح کار شود. منبع روشنایی حرارت زیاد ایجاد نکند. زمانی که علاوه بر نور عمومی، روشنایی موضعی هم لازم است، نور باید از سمت چپ بتابد و ارتفاع آن از سطح کار از 60 سانتی متر تجاوز نکند.

ردیف

نوع فعالیت

شدت روشنایی بر حسب لوکس

1

حمل بار

50 تا 100

2

کار زمخت و غیر دقیق

125 تا 250

3

کارهای نیم دقیق

250 تا 500

4

کارهای دقیق

500 تا 1000

5

کارهای خیلی دقیق

بیشتر از 1000

برچسب ها : طب كار چيست؟