گروه خبري : مطالب جدید
تاريخ انتشار : 1396/06/31 - 21:38 كد :140
رانندگی در شب

به سایت مرکز طب کار، کار و سلامت خوش آمدید.

ریتم شبانه روزی یا سیرکادین یک ریتم مهم منظم بدنی با افزایش و کاهش فعالیت در 24 ساعت می باشد. بسیاری از سیستمها در بدن در زمانهای خاصی خیلی فعال میشوند و در سایر زمانها غیر فعالند. معمولاً  کمترین فعالیت در میانه های شب اتفاق میافتد. به همین دلیل افراد حدود ساعت 4 تا 6 بعدازظهر احساس هشیاری بیشتر و ساعت 4 تا 6 صبح احساس خواب آلودگی میکنند.

براساس پژوهشها 62% از رانندگان، رانندگی در حالت خواب آلودگی را تایید کردند و 25% اظهار داشتند که در حین رانندگی چرت میزدند.

ملاتونین یا هورمون القا کننده خواب، ماده شیمیایی تولید شده توسط مغز است که در زمانهای خاصی از روز به خصوص نیمه های شب تولید میشود و باعث احساس خواب آلودگی در فرد میگردد. ترشح این ماده در ساعات انتهایی شب به اوج خود میرسد و سپس سیر نزولی در پیش میگیرد. به طوریکه در ساعات اولیه بامداد غلظت آن در خون بسیار کاهش می یابد. روشنایی چه نور خورشید چه نور مصنوعی اثر منفی در تولید هورمون ملاتونین دارد. کاهش این هورمون با کم کردن فعالیت ریتم شبانه روزی بر فعالیت جسمی و ذهنی اثر میگذارد. مشکل تمرکز یا توجه احتمال خطا را افزایش میدهد در نتیجه ایمنی و سلامتی فرد و سایر کاربران جاده نیز آسیب میبیند. در مطلب بعدی آرشیو مطالب درباره راهکارهایی برای رانندگان شبکار بحث میکنیم.

در مرکز طب کار،  کار و سلامت معاینات رانندگان و صدور کارت سلامت رانندگان در همان روز مراجعه امکان پذیر است. رانندگان باید برای دریافت کارت سلامت در همان روز، ناشتا مراجعه کنند.